Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Codzienne menu

Napisz czym zadziwiasz w kuchni na co dzień. A może nie masz czasu i szukasz szybkich, sprawdzonych przepisów na codzienne obiady. Tutaj możesz się dzielić tą wiedzą.

Sortuj według: Nazwy Daty Liczba postów Ostatni post

Wątek: Gotowanie / Codzienne menu

  KutakNaOtro Złoty Szef Kuchni (4246) offline
Postów: 4
Obiad (11) Zgłoś naruszenie

Napisano: 05.05.2011 10:39

macie jakieś szybkie dania obiadowe w zanadrzu? Bo zawsze z tym jest problem....
  SmakoszkaSmak Kuchcik (0) offline
Postów: 0
Dobry obiad - zupa cebulowa (1) Zgłoś naruszenie

Napisano: 20.07.2013 12:15

Składniki Składniki: 0,5 kg cebuli 500ml bulionu (zrobiłam warzywny) 125ml białego wina (wytrawnego) 2 łyżki masła bagietka ząbek czosnku starty zółty ser (do zapieczenia) sól, pieprz Obieramy cebulę i kroimy w plasterki (1,5-2mm) Masło roztapiamy w garnku z grubym dnem i dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy na małym ogniu przez 20-25min. Gdy cebula zrobi się miękka zalewamy winem i dokładnie mieszamy. Gotujemy przez 2-3 minuty i dodajemy przygotowany wcześniej bulion. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez następne 30min. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Bagietkę kroimy, nacieramy czosnkiem i wkładamy do piekarnika na 5-10min 190st. Do żaroodpornych misek nalewamy zupę, kładziemy na wierzch upieczone bagietki i posypujemy startym żółtym serem. ----------------------------- http/studioplus.pl/
  SmakoszkaSmak Kuchcik (0) offline
Postów: 0
Zapiekanka wegetariańska z cukinią (1) Zgłoś naruszenie

Napisano: 20.07.2013 12:16

Składniki 2 cukinie cebula czerwona papryka 150g ryżu mozzarella śmietanka 30% (200ml) 500ml bulionu warzywnego sól/pieprz łyżka masła Masło roztapiamy na patelni i dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz cukinię i wsypujemy ryż-wszystko zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 min do momentu, aż ryż będzie al dente. Gdy bulion trochę odparuje dodajemy śmietankę i mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do kokilek lub innej formy do zapiekania. Na wierzch dodajemy ser mozzarella lub inny w zależności od upodobań. Pieczemy przez ok 15-20min. ---------------------- http/studioplus.pl/
  SmakoszkaSmak Kuchcik (0) offline
Postów: 0
Pesto (1) Zgłoś naruszenie

Napisano: 20.07.2013 12:58

Składniki: świeża bazylia - spory pęczek oliwa - pół szklanki czosnek - 3-4 zabki ziarna słonecznika - pół garści pół ugotowanego ziemniaka sól pieprz Przepisów na pesto jest kilka. Najprostszym jest wybranie się do sklepu i zakupienie sosu w słoiku. Rozwiązanie ma to co najmniej dwie wady: po pierwsze taki sos jest okropnie drogi, po drugie smakuje tak sobie [aczkolwiek jest i tak bardzo dobry]. Tutaj przepis na pesto bardzo dobre i najłatwiejsze do zrealizowania w warunkach braku orzeszków piniowych. A pesto robię w czasie, kiedy makaron się gotuje - do sosu najlepsze jest tagiatelle albo grube spaghetti. Kiedy makaron się gotuje w dużej ilości wody, miksuję następujące składniki: pęczek świeżej bazylii, więcej niż pół szklanki oliwy, kilka ząbków czosnku, garść pestek słonecznika, po szczypcie soli i pieprzu oraz... pół ugotowanego ziemniaka [doskonale zagęści sos, nie ingerując w jego smak]. Jak dobrze to wszystko zmiksowane, to zapach oszałamiający wydaje. Odcedzony makaron al dente zalewam sosem - najczęściej w garnku, w którym się gotował, odrobinę sosu zostawiając do dekoracji. Makaronowi przez chwilę pozwalam przesiąknąć aromatem. ----------------------------- http/studioplus.pl/
  NaturaFood Kuchcik (0) offline
Postów: 0
Labolatorium smaku (2) Zgłoś naruszenie

Napisano: 07.09.2011 06:59

Zapraszamy na spotkanie ze znanym szczecińskim smakoszem, autorem bloga polskiesery.blox.pl, dziennikarzem i niestrudzonym odkrywcą polskich serów zagrodowych... Ser to tylko sposób na przechowanie mleka. Ale jednocześnie jest bodaj najlepszym wskaźnikiem naszej kulinarnej kultury. Niesie ze sobą tradycję, wysublimowanie smaków, uważność na przyrodę. Ser to produkt chyba najsilniej związany z miejscem w którym powstaje. Ważne tu jest wszystko. Klimat, roślinność, rasy zwierząt i tysiące innych czynników, o których póki co ludzkość nie ma pojęcia a serowarzy wyczuwają intuicyjnie. Ser to produkt zmieniający się w czasie, osiągający niebywałe poziomy wyrafinowania. Potrafi być jednocześnie codzienny i odświętny, cieszy nas czasem jego świeżość i młodość, a czasem wielka dojrzałość, niemal mądrość, bo to balansowanie na granicy pełni a zepsucia.   Przez lata wydawało nam się, że w Polsce jesteśmy pozbawieni tego bogactwa, którym szczycą się Francuzi, Włosi, Szwajcarzy, Holendrzy, Austriacy, Niemcy – niemal wszystkie narody Europy. Nasza tak pięknie opisywana w „Panu Tadeuszu” sernica została spustoszona przez socjalizm i masowe metody produkcji i zamknięta na głucho. Czas przepiłować dawno zardzewiałą kłódkę do niej i solidnie rozejrzeć się po kątach. Oprócz oscypka i jego tysięcznych podróbek, znajdziemy prawdziwe klejnoty. Bo i jest gdzie tym klejnotom się w Polsce rodzić. Tradycje czysto polskie, litewskie, wołoskie, greckie, holenderskie, pruskie, ormiańskie, czeskie. Cudowna trawa, stare rasy bydła w tym czerwona krowa polska, owca podhalańska, kozy…   Warto współuczestniczyć w odkrywaniu polskich serów zagrodowych, to prawdziwy wyznacznik przynależności naszego kraju do europejskiego kręgu kultury kulinarnej. A odkrywanie zaczyna się od smakowania. Laboratorium smaku, da możliwość spróbowania kilku wybitnych polskich serów, spod ręki bardzo utalentowanych serowarów. Te sery mają swoich autorów, których autograf to smak i aromat. Zupełnie jak linie papilarne, nie podrobienia.   Zapraszamy serdecznie. Targi Naturalnej Żywności NATURA FOOD 2011, 15 października godz. 16 http/www.mtl.lodz.pl/food
  mandziares Kuchcik (0) offline
Postów: 0
ZAPRASZAM !!! :) (0) Zgłoś naruszenie

Napisano: 21.03.2012 23:21

http/macebelive.blogspot.com/2012/03/konkurs-konkurs-konkurs-bizuteria.html ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA, NA KTÓRYM ZNAJDZIECIE CIEKAWE PRZEPISY I ŁADNE FOTECZKI. TERAZ RÓWNIEŻ ZAPRASZAM NA KONKURS!!!
1 2 3
Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 5255
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650