Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816) Piernik z miodu rumienionegoUważać by miód nie wykipiał |
tłuszcz, 4 dag
miód, 0.25 l
goździki, 4 szt.
cynamon, 1 łyżecz.
gałka muszkatołowa, 1 łyżecz.
woda, 6 łyżk.
żółtka, 5 szt.
cukier, 20 dag
mąka , 50 dag
białka, 5 szt.
soda oczyszczona, 1 dag
bakalie, 20 dag
Miód z przyprawami ostrożnie zrumienić mieszając, aby nie wykipiał, dodać 3 łyżki wody gotowanej, przestudzić. Opłukać rodzynki, pokrajać orzechy i skórkę pomarańczową. Przygotować podłużne, wąskie blachy. Rozetrzeć tłuszcz z żółtkami, dodać miód i cukier, utrzeć. Ubić pianę. Pianę wyłożyć na żółtka z cukrem, dodać mąkę, wymieszać i wyrabiać ręką przez 20 minut. Rozpuścić sodę w wodzie zimnej, przegotowanej, dodać do ciasta sodę i bakalie, wymieszać starannie ręką, ciasto wyłożyć do formy, piec do l godziny w niezbyt wygrzanym piekarniku (160°). Ciasto nakłuć głęboko zaostrzonym drewienkiem,. a gdy wychodzi suche, ciasto wyjąć i trochę przestudzić w formie Piernik odkrajać nożem od formy, wyłożyć ostrożnie i ostudzić opierając o brzeg stolnicy. Piernik można polukrować lukrem czekoladowym.