Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Placek półkruchy z marmoladą

Jak placek półkruchy z jabłkami

  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • cukier puder, 2 dag
  • marmolada, 25 dag
  • sól, 1 szczypta
  • proszek spulchniający, 0.25 szt.
  • śmietana, 3 łyżk.
  • żółtka, 4 szt.
  • cukier, 9 dag
  • tłuszcz, 18 dag
  • mąka , 50 dag
  •  
Sposób przygotowania

Sporządzić ciasto tak jak na placek z jabłkami. Blachę posmarować tłuszczem. Przygotować marmoladę, jeżeli potrzeba, rozrzedzić ją nieco. Ciasto podzielić na dwie części, jedną połową wyłożyć blachę, wałkując ciasto na grubość palca, placek posmarować marmoladą. Wywałkować drugą część ciasta, nadać mu kształt blachy, nakryć nim placek posmarowany marmoladą, zlepić brzegi, aby marmolada nie wypłynęła, wyrównać, pokłuć, w wielu miejscach, upiec w dobrze wygrzanym piekarniku (30—40 min.). Upieczony placek wyjąć, posypać zaraz cukrem, a gdy ostygnie, krajać na małe, kwadratowe kawałki (około 20 sztuk). 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650