![]() |
Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460) Placek półkruchy z marmoladąJak placek półkruchy z jabłkami |
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
cukier puder, 2 dag
marmolada, 25 dag
sól, 1 szczypta
proszek spulchniający, 0.25 szt.
śmietana, 3 łyżk.
żółtka, 4 szt.
cukier, 9 dag
tłuszcz, 18 dag
mąka , 50 dag
Sporządzić ciasto tak jak na placek z jabłkami. Blachę posmarować tłuszczem. Przygotować marmoladę, jeżeli potrzeba, rozrzedzić ją nieco. Ciasto podzielić na dwie części, jedną połową wyłożyć blachę, wałkując ciasto na grubość palca, placek posmarować marmoladą. Wywałkować drugą część ciasta, nadać mu kształt blachy, nakryć nim placek posmarowany marmoladą, zlepić brzegi, aby marmolada nie wypłynęła, wyrównać, pokłuć, w wielu miejscach, upiec w dobrze wygrzanym piekarniku (30—40 min.). Upieczony placek wyjąć, posypać zaraz cukrem, a gdy ostygnie, krajać na małe, kwadratowe kawałki (około 20 sztuk).