Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Placek półkruchy z jabłkami

Podawać po upieczeniu, tego samego dnia, gdyż ciasto nasiąkając sokiem jabłek wilgotnieje i staje się niesmaczne.

  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • goździki, 1 szczypta
  • cynamon, 1 szczypta
  • jajka, 0.5 szt.
  • bułka tarta , 1 dag
  • jabłko, 75 dag
  • proszek spulchniający, 0.25 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • śmietana, 3 łyżk.
  • żółtka, 4 szt.
  • cukier, 10 dag
  • tłuszcz, 18 dag
  • mąka , 50 dag
  •  
Sposób przygotowania

Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem, wymieszać z cukrem, ukształtować wianuszek, wbić żółtka, dodać sól, śmietanę, zagnieść ciasto, a gdy wszystkie składniki połączą się, ciasto wynieść w chłodne miejsce, blachę posmarować tłuszczem. Jabłka opłukać, obrać, zetrzeć na tarce do warzyw lub szatkownicy, dodać cukier, przyprawy i bułkę tartą, wymieszać. Do ciasta dodać spulchniający proszek, wyrobić, podzielić ciasto na dwie części; jedną część wywałkować na grubość palca i wyłożyć nią spód i ka­wałek ściany blachy, na cieście ułożyć przygotowane jabłka. Wywałkować drugą połowę ciasta nadając mu kształt blachy, wyłożyć na jabłka, przycisnąć, zlepić brzegi obu placków; powierzchnie, wyrównać, po­marować jajem, posypać cukrem kryształem, pokłuć w wielu miejscach, upiec w dobrze wygrzanym piekarniku (3/4 godz.). Ciasto po upieczeniu posypać cukrem w mączce, a gdy przestygnie krajać na kawałki kwadratowe (około 20 sztuk) 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650