|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: ScaloopsSzef Kuchni (1460) Placek półkruchy z jabłkamiPodawać po upieczeniu, tego samego dnia, gdyż ciasto nasiąkając sokiem jabłek wilgotnieje i staje się niesmaczne.
Składniki:
Sposób przygotowaniaPrzesianą mąkę posiekać z tłuszczem, wymieszać z cukrem, ukształtować wianuszek, wbić żółtka, dodać sól, śmietanę, zagnieść ciasto, a gdy wszystkie składniki połączą się, ciasto wynieść w chłodne miejsce, blachę posmarować tłuszczem. Jabłka opłukać, obrać, zetrzeć na tarce do warzyw lub szatkownicy, dodać cukier, przyprawy i bułkę tartą, wymieszać. Do ciasta dodać spulchniający proszek, wyrobić, podzielić ciasto na dwie części; jedną część wywałkować na grubość palca i wyłożyć nią spód i kawałek ściany blachy, na cieście ułożyć przygotowane jabłka. Wywałkować drugą połowę ciasta nadając mu kształt blachy, wyłożyć na jabłka, przycisnąć, zlepić brzegi obu placków; powierzchnie, wyrównać, pomarować jajem, posypać cukrem kryształem, pokłuć w wielu miejscach, upiec w dobrze wygrzanym piekarniku (3/4 godz.). Ciasto po upieczeniu posypać cukrem w mączce, a gdy przestygnie krajać na kawałki kwadratowe (około 20 sztuk) |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|