Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Mazurek z ciasta listkowanego śmietanowego mazurek-z-bakaliami.jpg
Mazurek z ciasta listkowanego śmietanowego
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Mazurek z ciasta listkowanego śmietanowego

Posypać cukrem waniliowym

  • Sposób przygotowania: pieczone
  • na Wielkanoc
Składniki:
  • cukier waniliowy, 2 dag
  • cukier, 2 dag
  • migdał, 3 dag
  • rodzynki, 3 dag
  • białka, 1 szt.
  • śmietana, 15 dag
  • żółtka, 2 szt.
  • masło, 12 dag
  • mąka , 25 dag
  •  
Sposób przygotowania

Ciasto zarobić na noc przed dniem pieczenia. Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę, i zarobić ciasto. Ciasto ułożyć w miseczce, posypanej mąką, nakryć i wynieść w chłodne miejsce na 12 godzin, aby sfermentowało. Następnego dnia umyć rodzynki i osuszyć w ściereczce, migdały pokrajać w cienkie podłużne paseczki i wymieszać rodzynki z migdałami i cukrem ziarnistym. Z ciasta wywałkować gruby, prostokątny placek, dopasować go do wymia­rów blachy, przenieść na wałku na blachę. Powierzchnią ciasta posmarować białkiem, posypać równomiernie migdałami i rodzynkami, pokłuć widelcem i wstawić do silnie nagrzanego piekarnika, upiec na rumiano, wyjąć. Można dodać również dowolne -bakalie czy orzechy - świetnie smakuje również z figami suszonymi czy morelami. Ciasto nie zdejmując z blachy pokrajać natychmiast na małe kawałki kwadratowe (5X5 cm). 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650