Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460) Mazurek z ciasta listkowanego śmietanowegoPosypać cukrem waniliowym |
Sposób przygotowania: pieczone
na Wielkanoc
cukier waniliowy, 2 dag
cukier, 2 dag
migdał, 3 dag
rodzynki, 3 dag
białka, 1 szt.
śmietana, 15 dag
żółtka, 2 szt.
masło, 12 dag
mąka , 25 dag
Ciasto zarobić na noc przed dniem pieczenia. Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę, i zarobić ciasto. Ciasto ułożyć w miseczce, posypanej mąką, nakryć i wynieść w chłodne miejsce na 12 godzin, aby sfermentowało. Następnego dnia umyć rodzynki i osuszyć w ściereczce, migdały pokrajać w cienkie podłużne paseczki i wymieszać rodzynki z migdałami i cukrem ziarnistym. Z ciasta wywałkować gruby, prostokątny placek, dopasować go do wymiarów blachy, przenieść na wałku na blachę. Powierzchnią ciasta posmarować białkiem, posypać równomiernie migdałami i rodzynkami, pokłuć widelcem i wstawić do silnie nagrzanego piekarnika, upiec na rumiano, wyjąć. Można dodać również dowolne -bakalie czy orzechy - świetnie smakuje również z figami suszonymi czy morelami. Ciasto nie zdejmując z blachy pokrajać natychmiast na małe kawałki kwadratowe (5X5 cm).