Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Ptysie ze śmietanką kremową

Podawać natychmiast po napełnieniuśmietaną.

Składniki:
  • masło, 1 dag
  • cukier waniliowy, 2 dag
  • cukier puder, 2 dag
  • śmietana, 1 szkl.
  • jajka, 5 szt.
  • mąka , 12 dag
  • tłuszcz, 6 dag
  • woda, 1 szkl.
  •  
Sposób przygotowania

Zagotować wodę z tłuszczem i szczyptą soli w litrowym rondelku. Wsypać mąkę, odstawić, rozbijać grudki mąki ucierając ciasto na wolnym ogniu płaską, drewnianą łyżką. Gdy ciasto jest dostatecznie rozklejone i staje się już przejrzyste i gęste, przełożyć je do miski, do gorącego ciasta dodawać po l jaju, ucierając przez 20 minut, ciasto pozostawić do skrzepnięcia. Posmarować blachę. Nabierać ciasto łyżką lub szprycką wyciskać kule na wysmarowaną blachę, w pewnej odległości od siebie, piec w bardzo gorącym piekarniku, nie uchylając z początku drzwiczek pieca. Gdy ptysie są twarde i suche, wyjąć, jeżeli ptysie rumienią się za prędko, przykryć je w porę papierem, aby się nieprzypaliły, po upieczeniu ptysie przekrajać. Ubić śmietanę, wymieszać z cukrem i wanilią. Ostudzone ptysie napełnić ubitą śmietaną, posypać grubo cukrem i wanilią, ułożyć na szklanym półmisku. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650