Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460) Ptysie ze śmietanką kremowąPodawać natychmiast po napełnieniuśmietaną. |
masło, 1 dag
cukier waniliowy, 2 dag
cukier puder, 2 dag
śmietana, 1 szkl.
jajka, 5 szt.
mąka , 12 dag
tłuszcz, 6 dag
woda, 1 szkl.
Zagotować wodę z tłuszczem i szczyptą soli w litrowym rondelku. Wsypać mąkę, odstawić, rozbijać grudki mąki ucierając ciasto na wolnym ogniu płaską, drewnianą łyżką. Gdy ciasto jest dostatecznie rozklejone i staje się już przejrzyste i gęste, przełożyć je do miski, do gorącego ciasta dodawać po l jaju, ucierając przez 20 minut, ciasto pozostawić do skrzepnięcia. Posmarować blachę. Nabierać ciasto łyżką lub szprycką wyciskać kule na wysmarowaną blachę, w pewnej odległości od siebie, piec w bardzo gorącym piekarniku, nie uchylając z początku drzwiczek pieca. Gdy ptysie są twarde i suche, wyjąć, jeżeli ptysie rumienią się za prędko, przykryć je w porę papierem, aby się nieprzypaliły, po upieczeniu ptysie przekrajać. Ubić śmietanę, wymieszać z cukrem i wanilią. Ostudzone ptysie napełnić ubitą śmietaną, posypać grubo cukrem i wanilią, ułożyć na szklanym półmisku.