Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460)

Ptysie ze śmietanką kremową

Podawać natychmiast po napełnieniuśmietaną.

Składniki:

masło, 1 dag

cukier waniliowy, 2 dag

cukier puder, 2 dag

śmietana, 1 szkl.

jajka, 5 szt.

mąka , 12 dag

tłuszcz, 6 dag

woda, 1 szkl.

Sposób przygotowania:

Zagotować wodę z tłuszczem i szczyptą soli w litrowym rondelku. Wsypać mąkę, odstawić, rozbijać grudki mąki ucierając ciasto na wolnym ogniu płaską, drewnianą łyżką. Gdy ciasto jest dostatecznie rozklejone i staje się już przejrzyste i gęste, przełożyć je do miski, do gorącego ciasta dodawać po l jaju, ucierając przez 20 minut, ciasto pozostawić do skrzepnięcia. Posmarować blachę. Nabierać ciasto łyżką lub szprycką wyciskać kule na wysmarowaną blachę, w pewnej odległości od siebie, piec w bardzo gorącym piekarniku, nie uchylając z początku drzwiczek pieca. Gdy ptysie są twarde i suche, wyjąć, jeżeli ptysie rumienią się za prędko, przykryć je w porę papierem, aby się nieprzypaliły, po upieczeniu ptysie przekrajać. Ubić śmietanę, wymieszać z cukrem i wanilią. Ostudzone ptysie napełnić ubitą śmietaną, posypać grubo cukrem i wanilią, ułożyć na szklanym półmisku.