Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816) Krem waniliowyŻelatynę moczyć godzinę w wodzie |
wanilia w laskach, 0.25 szt.
Śmietana 18% , 12 dag
białka, 4 dag
cukier, 12 dag
żółtka, 5 szt.
żelatyna, 1 dag
Żelatynę opłukać, namoczyć w zimnej wodzie na godzinę. Namoczoną żelatynę odcisnąć, podgrzewać w małym naczyniu i rozpuścić mieszając; wstawić do naczynia z gorącą wodą, aby nie zastygła. Ubić białka i śmietankę na sztywną pianę, odstawić w chłodne miejsce. Utrzeć żółtka z cukrem i wanilią ma pienistą masę. Do masy dolewać po trochu rozpuszczoną żelatynę ciągle mieszając. Gdy konsystencja masy dojdzie do gęstości śmietany, wyłożyć pianę i śmietankę i lekko wymieszać. Krem zaraz wyporcjować, przełożyć do szklanej kompotiery lub do kompotierek, ostudzić.Powierzchnię kremu przybrać śmietanką i świeżymi malinami, truskawkami, w zimie odsączoną konfiturą, skórką pomarańczową.