Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816)

Krem waniliowy

Żelatynę moczyć godzinę w wodzie

Składniki:

wanilia w laskach, 0.25 szt.

Śmietana 18% , 12 dag

białka, 4 dag

cukier, 12 dag

żółtka, 5 szt.

żelatyna, 1 dag

Sposób przygotowania:

Żelatynę opłukać, namoczyć w zimnej wodzie na godzinę. Namoczoną żelatynę odcisnąć, podgrzewać w małym naczyniu i rozpuścić mieszając; wstawić do naczynia z gorącą wodą, aby nie zastygła. Ubić białka i śmietankę na sztywną pianę, odstawić w chłodne miejsce. Utrzeć żółtka z cukrem i wanilią ma pienistą masę. Do masy dolewać po trochu rozpuszczoną żelatynę ciągle mieszając. Gdy konsystencja masy dojdzie do gęstości śmietany, wyłożyć pianę i śmietankę i lekko wymieszać. Krem zaraz wyporcjować, przełożyć do szklanej kompotiery lub do kompotierek, ostudzić.Powierzchnię kremu przybrać śmietanką i świeżymi malinami, truskawkami, w zimie odsączoną konfiturą, skórką pomarańczową.