Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816)

Krem kawowy

Można dodać więcej kawy

Składniki:
  • kawa, 3 dag
  • woda, 3 łyżk.
  • żelatyna, 1 dag
  • mleko, 1 szkl.
  • białka, 2 szt.
  • Śmietana 18% , 10 dag
  • żółtka, 4 szt.
  • cukier, 12 dag
  •  
Sposób przygotowania

Żelatynę opłukać, namoczyć w zimnej wodzie. Zaparzyć miałko zmieloną kawę, przykryć ją szczelnie. Utrzeć żółtka z cukrem. Ubić pianę i śmietankę. Żelatynę rozpuścić, wstawić do ciepłej wody. Do żółtek wlać napar z kawy przecedzonej przez gęste sitko, dodać mleko i ucierając wlać żelatynę; powoli dalej mieszać. Gdy masa żółtkowa zgęstnieje do gęstości śmietany szybko wymieszać ją z pianą i śmietanką, wyłożyć do kompotiery, do zastudzenia. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650