Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816) Krem kawowyMożna dodać więcej kawy |
kawa, 3 dag
woda, 3 łyżk.
żelatyna, 1 dag
mleko, 1 szkl.
białka, 2 szt.
Śmietana 18% , 10 dag
żółtka, 4 szt.
cukier, 12 dag
Żelatynę opłukać, namoczyć w zimnej wodzie. Zaparzyć miałko zmieloną kawę, przykryć ją szczelnie. Utrzeć żółtka z cukrem. Ubić pianę i śmietankę. Żelatynę rozpuścić, wstawić do ciepłej wody. Do żółtek wlać napar z kawy przecedzonej przez gęste sitko, dodać mleko i ucierając wlać żelatynę; powoli dalej mieszać. Gdy masa żółtkowa zgęstnieje do gęstości śmietany szybko wymieszać ją z pianą i śmietanką, wyłożyć do kompotiery, do zastudzenia.