Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816)

Mus z żelatyną

Sok z cytryny można zastąpić porzeczkowym przecierem

Składniki:
  • cukier wanilinowy, 6 dag
  • żółtka, 3 szt.
  • mleko, 2 szkl.
  • mąka ziemniaczana, 2 dag
  • woda, 3 łyżk.
  • żelatyna, 1 dag
  • skórka cytrynowa, 5 dag
  • cytryna, 2 szt.
  • cukier, 12 dag
  • białka, 5 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Formę zwilżyć wodą i oprószyć mączką cukrową.Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić podgrzewając z 3 łyżkami wrzącej wody. Ubić pianę, wymieszać wszystkie składniki z pianą, dodać sok z cytryny i skórkę do smaku. Zamiast soku z cytryn można dodać przecier z porzeczek. Mus wyłożyć do formy, ostudzić. Mus sporządzić na kilka godzin przed podaniem. Sporządzić sos: wymieszać mąkę z mlekiem, mieszając zagotować. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać sproszkowaną wanilię i rozklejoną mąkę, starannie rozetrzeć. Mus wyłożyć z formy na półmisek, polać sosem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650