Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816) Mus z żelatynąSok z cytryny można zastąpić porzeczkowym przecierem |
cukier wanilinowy, 6 dag
żółtka, 3 szt.
mleko, 2 szkl.
mąka ziemniaczana, 2 dag
woda, 3 łyżk.
żelatyna, 1 dag
skórka cytrynowa, 5 dag
cytryna, 2 szt.
cukier, 12 dag
białka, 5 szt.
Formę zwilżyć wodą i oprószyć mączką cukrową.Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić podgrzewając z 3 łyżkami wrzącej wody. Ubić pianę, wymieszać wszystkie składniki z pianą, dodać sok z cytryny i skórkę do smaku. Zamiast soku z cytryn można dodać przecier z porzeczek. Mus wyłożyć do formy, ostudzić. Mus sporządzić na kilka godzin przed podaniem. Sporządzić sos: wymieszać mąkę z mlekiem, mieszając zagotować. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać sproszkowaną wanilię i rozklejoną mąkę, starannie rozetrzeć. Mus wyłożyć z formy na półmisek, polać sosem.