Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816)

Gruszki (lub jabłka) w sosie waniliowym

Ucierać na parze

Składniki:
  • gruszka, 40 dag
  • woda, 2 szkl.
  • żółtka, 1 szt.
  • jajka, 1 szt.
  • mąka ziemniaczana, 1 dag
  • wanilia w laskach, 0.25 szt.
  • mleko, 0.5 szkl.
  •  
Sposób przygotowania

Gruszki obrać, przepołowić, wydrążyć łuskwinę. Zagotować syrop z cukru i wody i partiami ugotować gruszki do miękkości, przełożyć je do szklanej kompotierki, syrop wygotować. Zagotować mleko. Utrzeć jaja, cukier i mąkę, dodać wanilię. Do utartych jaj wlewać ostrożnie wrzące mleko, następnie wrzący syrop i ucierać na parze do gęstości śmietany. Sos mieszając ostudzić i zimnym sosem zalać gruszki. Przybierać konfiturami z truskawek lub poziomek. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650