Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816) Gruszki (lub jabłka) w sosie waniliowymUcierać na parze |
gruszka, 40 dag
woda, 2 szkl.
żółtka, 1 szt.
jajka, 1 szt.
mąka ziemniaczana, 1 dag
wanilia w laskach, 0.25 szt.
mleko, 0.5 szkl.
Gruszki obrać, przepołowić, wydrążyć łuskwinę. Zagotować syrop z cukru i wody i partiami ugotować gruszki do miękkości, przełożyć je do szklanej kompotierki, syrop wygotować. Zagotować mleko. Utrzeć jaja, cukier i mąkę, dodać wanilię. Do utartych jaj wlewać ostrożnie wrzące mleko, następnie wrzący syrop i ucierać na parze do gęstości śmietany. Sos mieszając ostudzić i zimnym sosem zalać gruszki. Przybierać konfiturami z truskawek lub poziomek.