Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816)

Gruszki (lub jabłka) w sosie waniliowym

Ucierać na parze

Składniki:

gruszka, 40 dag

woda, 2 szkl.

żółtka, 1 szt.

jajka, 1 szt.

mąka ziemniaczana, 1 dag

wanilia w laskach, 0.25 szt.

mleko, 0.5 szkl.

Sposób przygotowania:

Gruszki obrać, przepołowić, wydrążyć łuskwinę. Zagotować syrop z cukru i wody i partiami ugotować gruszki do miękkości, przełożyć je do szklanej kompotierki, syrop wygotować. Zagotować mleko. Utrzeć jaja, cukier i mąkę, dodać wanilię. Do utartych jaj wlewać ostrożnie wrzące mleko, następnie wrzący syrop i ucierać na parze do gęstości śmietany. Sos mieszając ostudzić i zimnym sosem zalać gruszki. Przybierać konfiturami z truskawek lub poziomek.