Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Ciasto przekładane

Raz jasne raz ciemne...

  • Sposób przygotowania: pieczone
Składniki:
  • mąka , 25 dag
  • masło, 15 dag
  • cukier puder, 10 dag
  • żółtka, 3 szt.
  • woda, 1 łyżk.
  • kakao, 1 dag
  • sól, 1 szczypta
  • wanilia, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, posiekać z masłem, wymieszać z cukrem, dodać surowe żółtka i wodę, zarobić ciasto i podzielić je na połowę. Do jednej połowy dodać kakao, wyrobić w miseczce na jednolite ciasto. Wynieść ciasto do chłodnego pomieszczenia, aby stężało, gdyż inaczej są trudności w kształtowaniu. Ciasto jasne i ciemne wywałkować każde z osobna na prostokąty jedna­kowej wielkości, grubości 3/4 cm. Jasny prostokąt posmarować białkiem, na nim ułożyć prostokąt z ciasta ciemnego, przenosząc je nawinięte na wałek, ciasto przewałkować lekko, aby obie warstwy się zlepiły. Powierzchnię ciemnego ciasta posmarować białkiem, na wierzchu ułożyćjasne ciasto, przeniesione na wałku, przewałkować je lekko, aby się ciastozlepiło. Krajać ostrym nożem prostokątne kawałki grubości l cm, długości 7 cm, kłaść przekrojem na posmarowanej blasze, posmarować białkiem, upiec (ok. 30 min.). 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650