Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Ciasto ponczowe „Savarin"

Bardzo smaczny

Składniki:
  • rum, 5 dag
  • skórka cytrynowa, 1 szt.
  • kolendra, 0.5 łyżecz.
  • anyż, 5 g
  • woda, 1 szkl.
  • rodzynki, 10 dag
  • masło, 35 dag
  • białka, 7 szt.
  • mąka , 50 dag
  • żółtka, 7 szt.
  • mleko, 0.5 szkl.
  • cukier, 28 dag
  • drożdże, 2 dag
  •  
Sposób przygotowania

Starannie wysmarować masłem karbowaną formę w kształcie grubego i wysokiego obwarzanka („Savarin") lub tortownicę i na jej dnie pośrodku postawić szklankę.Z arobić rozczyn z drożdży, cukru i ciepłego mleka, postawić do wy­rośnięcia. Umyć i przebrać rodzynki. Ubić pianę. Utrzeć masło dodając po jednym żółtku i cukier, dodać wyrośnięty rozczyn, mąkę, sól, pianę, zarobić ciasto. Gdy wszystkie składniki połączą się, ciasto wyrobić starannie, dodać ro­zynki. Ciasto wyłożyć do 2/3 wysokości formy, postawić do wyrośnięcia pod na­kryciem. Gdy forma wypełni się ciastem, wstawić do gorącego piekarnika, upiec (ok. 45 min.). Ciasto po wyjęciu z pieca pozostawić w formie do zupełnego ostygnięcia. Ostrożnie wyjąć z formy, ułożyć na talerzu i nasączyć ponczem. Przygotować poncz: cukier zalać gorącą wodą, dodać przyprawy, zagotować, odstawić, dodać skórkę cytrynową i rum lub nalewkę wiśniową. Gorącym ponczem polewać od czasu do czasu ciasto nasączając je na wskroś. Przed samym podaniem skropić rumem lub nalewką. Ciasto ponczowe można podać na zimno z bitą śmietanką, przybrane osączoną konfiturą z wiśni, lub jako gorący deser z bitą śmietanką, podaną z surowym sorbetem lub sosem z przecierem z moreli, malin lub porzeczek. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650