Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460)

Ciasto ponczowe „Savarin"

Bardzo smaczny

Składniki:

rum, 5 dag

skórka cytrynowa, 1 szt.

kolendra, 0.5 łyżecz.

anyż, 5 g

woda, 1 szkl.

rodzynki, 10 dag

masło, 35 dag

białka, 7 szt.

mąka , 50 dag

żółtka, 7 szt.

mleko, 0.5 szkl.

cukier, 28 dag

drożdże, 2 dag

Sposób przygotowania:

Starannie wysmarować masłem karbowaną formę w kształcie grubego i wysokiego obwarzanka („Savarin") lub tortownicę i na jej dnie pośrodku postawić szklankę.Z arobić rozczyn z drożdży, cukru i ciepłego mleka, postawić do wy­rośnięcia. Umyć i przebrać rodzynki. Ubić pianę. Utrzeć masło dodając po jednym żółtku i cukier, dodać wyrośnięty rozczyn, mąkę, sól, pianę, zarobić ciasto. Gdy wszystkie składniki połączą się, ciasto wyrobić starannie, dodać ro­zynki. Ciasto wyłożyć do 2/3 wysokości formy, postawić do wyrośnięcia pod na­kryciem. Gdy forma wypełni się ciastem, wstawić do gorącego piekarnika, upiec (ok. 45 min.). Ciasto po wyjęciu z pieca pozostawić w formie do zupełnego ostygnięcia. Ostrożnie wyjąć z formy, ułożyć na talerzu i nasączyć ponczem. Przygotować poncz: cukier zalać gorącą wodą, dodać przyprawy, zagotować, odstawić, dodać skórkę cytrynową i rum lub nalewkę wiśniową. Gorącym ponczem polewać od czasu do czasu ciasto nasączając je na wskroś. Przed samym podaniem skropić rumem lub nalewką. Ciasto ponczowe można podać na zimno z bitą śmietanką, przybrane osączoną konfiturą z wiśni, lub jako gorący deser z bitą śmietanką, podaną z surowym sorbetem lub sosem z przecierem z moreli, malin lub porzeczek.