Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Bucht drożdżowy

Podawać gorące lub zimne z sosem waniliowym.

Składniki:
  • masło, 10 dag
  • sól, 1 szczypta
  • mąka , 50 dag
  • jajka, 1 szt.
  • żółtka, 2 szt.
  • mleko, 2 szkl.
  • cukier, 12.5 dag
  • drożdże, 2 dag
  •  
Sposób przygotowania

Małą brytfannę lub rondel (2-litrowy) wysmarować tłuszczem. Przygotować ser z wanilią jak do kołaczyków lub osaczyć konfiturę. Zarobić rozczyn, postawić do wyrośnięcia. Sporządzić ciasto. Ubić pianę, wymieszać ciasto z pianą, wybić, postawić do pierwszego wy­rośnięcia. Wyrośnięte Ciasto podzielić na części (około 10), każdą część brać rękami zanurzonymi go przednio w maśle, kształtować kule, układać je na bryt­fannie lub w rondlu ciasno jedną przy drugiej, postawić do wyrośnięcia. Buch­ty można nadziewać, zawijając do środka każdego konfitury lub ser przypra­wiony tak jak do kołaczyków. Buchty po ułożeniu w brytfannie postawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmarować jajem, włożyć do ogrzanego piekarnika,, piec 3/4 godziny. Upieczone ciasto odkrajać od brzegów formy, wyłożyć, przestudzić, podzie­lić na części tak, jak ciasto się samo dzieli, ułożyć na półmisku. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650