Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460)

Bucht drożdżowy

Podawać gorące lub zimne z sosem waniliowym.

Składniki:

masło, 10 dag

sól, 1 szczypta

mąka , 50 dag

jajka, 1 szt.

żółtka, 2 szt.

mleko, 2 szkl.

cukier, 12.5 dag

drożdże, 2 dag

Sposób przygotowania:

Małą brytfannę lub rondel (2-litrowy) wysmarować tłuszczem. Przygotować ser z wanilią jak do kołaczyków lub osaczyć konfiturę. Zarobić rozczyn, postawić do wyrośnięcia. Sporządzić ciasto. Ubić pianę, wymieszać ciasto z pianą, wybić, postawić do pierwszego wy­rośnięcia. Wyrośnięte Ciasto podzielić na części (około 10), każdą część brać rękami zanurzonymi go przednio w maśle, kształtować kule, układać je na bryt­fannie lub w rondlu ciasno jedną przy drugiej, postawić do wyrośnięcia. Buch­ty można nadziewać, zawijając do środka każdego konfitury lub ser przypra­wiony tak jak do kołaczyków. Buchty po ułożeniu w brytfannie postawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmarować jajem, włożyć do ogrzanego piekarnika,, piec 3/4 godziny. Upieczone ciasto odkrajać od brzegów formy, wyłożyć, przestudzić, podzie­lić na części tak, jak ciasto się samo dzieli, ułożyć na półmisku.