Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Budyń z warzyw mieszanych

Podać z sosem koperkowym, pomidorowym, chrzanowym zależnie od sezonu.

Składniki:
  • bułka tarta , 5 dag
  • białka, 6 szt.
  • pieprz, 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • posiekany koper, 2 łyżk.
  • szczypiorek, 2 łyżk.
  • masło, 4 dag
  • mleko, 3 łyżk.
  • czerstwa bułka, 5 dag
  • ugotowane ziemniaki, 15 dag
  • włoszczyzna, 40 dag
  •  
Sposób przygotowania

Włoszczyznę opłukać, oczyścić, zalać wrzącą wodą i ugotować do miękkości, jak najbardziej odparowując wywar. Miękkie warzywa odcedzić, przestudzić i drobno posiekać nierdzewnym nożem. Opłukać i drobno pokrajać szczypiorek i pietruszkę. Ugotować i rozetrzeć ziemniaki. Namoczyć w reszcie wywaru z warzyw i w mleku bułkę, odcisnąć. Utrzeć margarynę, dodając kolejno szczypiorek, przyprawy, bułkę, l surowe białko i roztarte ziemniaki. Na końcu masę wymieszać z posiekanymi, ugotowanymi warzywami. Ubić białka, lekko wymieszać z masą budyniową. Jeżeli masa za rzadka, dodać l—2 łyżek tartej bułki. Masę wyłożyć do formy, zamknąć i ugotować (3/4 godz.). 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650