|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: ScaloopsSzef Kuchni (1460) Budyń z warzyw mieszanychPodać z sosem koperkowym, pomidorowym, chrzanowym zależnie od sezonu. Składniki:
Sposób przygotowaniaWłoszczyznę opłukać, oczyścić, zalać wrzącą wodą i ugotować do miękkości, jak najbardziej odparowując wywar. Miękkie warzywa odcedzić, przestudzić i drobno posiekać nierdzewnym nożem. Opłukać i drobno pokrajać szczypiorek i pietruszkę. Ugotować i rozetrzeć ziemniaki. Namoczyć w reszcie wywaru z warzyw i w mleku bułkę, odcisnąć. Utrzeć margarynę, dodając kolejno szczypiorek, przyprawy, bułkę, l surowe białko i roztarte ziemniaki. Na końcu masę wymieszać z posiekanymi, ugotowanymi warzywami. Ubić białka, lekko wymieszać z masą budyniową. Jeżeli masa za rzadka, dodać l—2 łyżek tartej bułki. Masę wyłożyć do formy, zamknąć i ugotować (3/4 godz.). |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|