Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460) Budyń z warzyw mieszanychPodać z sosem koperkowym, pomidorowym, chrzanowym zależnie od sezonu. |
bułka tarta , 5 dag
białka, 6 szt.
pieprz, 1 szczypta
gałka muszkatołowa, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
posiekany koper, 2 łyżk.
szczypiorek, 2 łyżk.
masło, 4 dag
mleko, 3 łyżk.
czerstwa bułka, 5 dag
ugotowane ziemniaki, 15 dag
włoszczyzna, 40 dag
Włoszczyznę opłukać, oczyścić, zalać wrzącą wodą i ugotować do miękkości, jak najbardziej odparowując wywar. Miękkie warzywa odcedzić, przestudzić i drobno posiekać nierdzewnym nożem. Opłukać i drobno pokrajać szczypiorek i pietruszkę. Ugotować i rozetrzeć ziemniaki. Namoczyć w reszcie wywaru z warzyw i w mleku bułkę, odcisnąć. Utrzeć margarynę, dodając kolejno szczypiorek, przyprawy, bułkę, l surowe białko i roztarte ziemniaki. Na końcu masę wymieszać z posiekanymi, ugotowanymi warzywami. Ubić białka, lekko wymieszać z masą budyniową. Jeżeli masa za rzadka, dodać l—2 łyżek tartej bułki. Masę wyłożyć do formy, zamknąć i ugotować (3/4 godz.).