Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Budyń z grzybów

Podawać z sosem grzybowym ze śmietaną, sporządzonym na wywarze z grzybów.

Składniki:
  • białka, 10 szt.
  • pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • żółtka, 9 szt.
  • masło, 4 dag
  • mleko, 3 łyżk.
  • czerstwa bułka, 8 dag
  • tłuszcz, 2 dag
  • cebula, 2 dag
  • świeży grzyb, 40 dag
  • suszony grzyb, 4 dag
  •  
Sposób przygotowania

Grzyby umyć rakami w ciepłej wodzie, opłukać, ugotować z przyprawami, odcedzić, zemleć (świeże grzyby pokrajać po oczyszczeniu, ugotować w małej ilości wody z cebulą; gdy woda wyparuje, zemleć). Przygotować formą budyniową, nastawić wodą. Namoczyć bułką, odcisnąć z mleka, zemleć. Przysmażyć cebulą z tłuszczem. Utrzeć masło, dodając po jednym żółtku i po trochu grzyby; na końcu dodać cebulę, sól i pieprz do smaku. Ubić pianą, wymieszać z masą grzybową, wyłożyć do formy budyniowej formą zamknąć, wstawić do garnka z wrzącą wodą; gotować w parze przez godziną. Ugotowany budyń wyjąć na okrągły półmisek, ponakrawać porcje, polać sosem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650