Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460)

Budyń z grzybów

Podawać z sosem grzybowym ze śmietaną, sporządzonym na wywarze z grzybów.

Składniki:

białka, 10 szt.

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

żółtka, 9 szt.

masło, 4 dag

mleko, 3 łyżk.

czerstwa bułka, 8 dag

tłuszcz, 2 dag

cebula, 2 dag

świeży grzyb, 40 dag

suszony grzyb, 4 dag

Sposób przygotowania:

Grzyby umyć rakami w ciepłej wodzie, opłukać, ugotować z przyprawami, odcedzić, zemleć (świeże grzyby pokrajać po oczyszczeniu, ugotować w małej ilości wody z cebulą; gdy woda wyparuje, zemleć). Przygotować formą budyniową, nastawić wodą. Namoczyć bułką, odcisnąć z mleka, zemleć. Przysmażyć cebulą z tłuszczem. Utrzeć masło, dodając po jednym żółtku i po trochu grzyby; na końcu dodać cebulę, sól i pieprz do smaku. Ubić pianą, wymieszać z masą grzybową, wyłożyć do formy budyniowej formą zamknąć, wstawić do garnka z wrzącą wodą; gotować w parze przez godziną. Ugotowany budyń wyjąć na okrągły półmisek, ponakrawać porcje, polać sosem.