Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460) Budyń z grzybówPodawać z sosem grzybowym ze śmietaną, sporządzonym na wywarze z grzybów. |
białka, 10 szt.
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
żółtka, 9 szt.
masło, 4 dag
mleko, 3 łyżk.
czerstwa bułka, 8 dag
tłuszcz, 2 dag
cebula, 2 dag
świeży grzyb, 40 dag
suszony grzyb, 4 dag
Grzyby umyć rakami w ciepłej wodzie, opłukać, ugotować z przyprawami, odcedzić, zemleć (świeże grzyby pokrajać po oczyszczeniu, ugotować w małej ilości wody z cebulą; gdy woda wyparuje, zemleć). Przygotować formą budyniową, nastawić wodą. Namoczyć bułką, odcisnąć z mleka, zemleć. Przysmażyć cebulą z tłuszczem. Utrzeć masło, dodając po jednym żółtku i po trochu grzyby; na końcu dodać cebulę, sól i pieprz do smaku. Ubić pianą, wymieszać z masą grzybową, wyłożyć do formy budyniowej formą zamknąć, wstawić do garnka z wrzącą wodą; gotować w parze przez godziną. Ugotowany budyń wyjąć na okrągły półmisek, ponakrawać porcje, polać sosem.