|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: ScaloopsSzef Kuchni (1460) Budyń z ryżu i zielonego groszkuPodawać z sosem śmietanowym, koperkowym lub pomidorowym. Składniki:
Sposób przygotowaniaRyż umyć i opłukać. Grzyby umyć, ugotować, odcedzić. Zagotować 1/4 litra wywaru, dodać 2 dkg masła, wsypać ryż, dodać soli smaku i powoli ugotować go na sypko lub wypiec w niezbyt gorącym piekarniku. Ryż wyłożyć i nieco przestudzić.Zielony groszek opłukać, zalać małą ilością wody i ugotować. Gdy się już ugotuje, dodać kawałeczek masła, sól i cukier do smaku. Wywar wygotować, groszek, przestudzić. Cebulę udusić z masłem nie rumieniąc jej. Do tego wbijać po jednym żółtku i ucierać. Gdy powstanie puszysta masa dolewać po trochu śmietanę, wsypać pokrajany koperek. Do tej masy wyłożyć ryż i groszek, wymieszać przyprawić. Na końcu wymieszać z ubitą pianą. Masę wyłożyć do wysmarowanej formy, zamknąć i gotować w parze ok. 45 min. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|