Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Budyń z ryżu i zielonego groszku

Podawać z sosem śmietanowym, koperkowym lub pomidorowym.

Składniki:
  • posiekany koper, 1 łyżecz.
  • cukier, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • groszek zielony, 20 dag
  • śmietana, 20 dag
  • ementaler, 6 dag
  • jajka, 4 szt.
  • cebula, 5 dag
  • masło, 5 dag
  • suszony grzyb, 2 dag
  • ryż , 15 dag
  •  
Sposób przygotowania

Ryż umyć i opłukać. Grzyby umyć, ugotować, odcedzić. Zagotować 1/4 litra wywaru, dodać 2 dkg masła, wsypać ryż, dodać soli smaku i powoli ugotować go na sypko lub wypiec w niezbyt gorącym piekarniku. Ryż wyłożyć i nieco przestudzić.Zielony groszek opłukać, zalać małą ilością wody i ugotować. Gdy się już ugotuje, dodać kawałeczek masła, sól i cukier do smaku. Wywar wygotować, groszek, przestudzić. Cebulę udusić z masłem nie rumieniąc jej. Do tego wbijać po jednym żółtku i ucierać. Gdy powstanie puszysta masa dolewać po trochu śmietanę, wsypać pokrajany koperek. Do tej masy wyłożyć ryż i groszek, wymieszać przyprawić. Na końcu wymieszać z ubitą pianą. Masę wyłożyć do wysmarowanej formy, zamknąć i gotować w parze ok. 45 min. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650