Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460) Budyń z ryżu i zielonego groszkuPodawać z sosem śmietanowym, koperkowym lub pomidorowym. |
posiekany koper, 1 łyżecz.
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
groszek zielony, 20 dag
śmietana, 20 dag
ementaler, 6 dag
jajka, 4 szt.
cebula, 5 dag
masło, 5 dag
suszony grzyb, 2 dag
ryż , 15 dag
Ryż umyć i opłukać. Grzyby umyć, ugotować, odcedzić. Zagotować 1/4 litra wywaru, dodać 2 dkg masła, wsypać ryż, dodać soli smaku i powoli ugotować go na sypko lub wypiec w niezbyt gorącym piekarniku. Ryż wyłożyć i nieco przestudzić.Zielony groszek opłukać, zalać małą ilością wody i ugotować. Gdy się już ugotuje, dodać kawałeczek masła, sól i cukier do smaku. Wywar wygotować, groszek, przestudzić. Cebulę udusić z masłem nie rumieniąc jej. Do tego wbijać po jednym żółtku i ucierać. Gdy powstanie puszysta masa dolewać po trochu śmietanę, wsypać pokrajany koperek. Do tej masy wyłożyć ryż i groszek, wymieszać przyprawić. Na końcu wymieszać z ubitą pianą. Masę wyłożyć do wysmarowanej formy, zamknąć i gotować w parze ok. 45 min.