Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
Lenka86Szef Kuchni (1295)

Omlet mieszany z groszkiem zielonym

Omlet polać zarumienionym masłem.

Składniki:
  • jajka, 5 szt.
  • woda, 5 łyżk.
  • sól, 1 szczypta
  • masło, 4 dag
  • groszek zielony, 20 g
  • cukier, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Groszek opłukać, zalać kilkoma łyżkami wrzącej wody, dodać trochę masła, sól i cukier; ugotować go odparowując wodę. Przyrządzić na omlet masę z jaj, wody i soli. Rozgrzać resztę masła w patelni, włożyć gorący groszek bez wywaru, wymieszać, wlać masę jajeczną i smażyć powoli, podważając nożem ścięty omlet przy bokach patelni, aby masa jaj mogła spłynąć pod spód i ściąć się. Omletu nie mieszać w czasie smażenia. Usmażony omlet złożyć na pół lub zwinąć w rulon i zaraz wydać polany lekko zrumienionym masłem 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650