|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: ScaloopsSzef Kuchni (1460) Budyń z kapusty cukrowejPodawać zaraz po wyjęciu z formy. Składniki:
Sposób przygotowaniaKapustę oczyścić, pokrajać na duże części, nastawić we wrzącej, osolbnej wodzie, ugotować w otwartym naczyniu. Przygotować formę budyniową, nastawić wodę. Cebulę z tłuszczem lekko przysmażyć. Bułkę w mleku namoczyć, odcisnąć, zemleć. Ugotowaną kapustę odcedzić, ostudzić, mocno wycisnąć przez płótno, zemleć wymieszać z cebulą, podsmażyć. Utrzeć tłuszcz dodając po jednym żółtku. Wymieszać wszystkie składniki z utartymi żółtkami, dodać pieprz, sól, cukier do smaku, starannie rozetrzeć. Ubić pianę, masę budyniową wymieszać z pianą, wyłożyć do formy; formę :Zamknąć przykrywą, wstawić do garnka z wrzącą wodą. Budyń gotować w parze przez 3/4 godziny. Zagotowany budyń wyjąć z formy, wyłożyć na okrągły półmisek, ponadkrawać porcje, polać masłem z bułeczką. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|