Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Budyń z kapusty cukrowej

Podawać zaraz po wyjęciu z formy.

Składniki:
  • jajka, 4 szt.
  • bułka , 8 dag
  • cebula, 3 dag
  • tłuszcz, 3 dag
  • cukier, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • masło, 6 dag
  • kapusta cukrowa, 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Kapustę oczyścić, pokrajać na duże części, nastawić we wrzącej, osolbnej wodzie, ugotować w otwartym naczyniu. Przygotować formę budyniową, nastawić wodę. Cebulę z tłuszczem lekko przysmażyć. Bułkę w mleku namoczyć, odcisnąć, zemleć. Ugotowaną kapustę odcedzić, ostudzić, mocno wycisnąć przez płótno, zemleć wymieszać z cebulą, podsmażyć. Utrzeć tłuszcz dodając po jednym żółtku. Wymieszać wszystkie składniki z utartymi żółtkami, dodać pieprz, sól, cukier do smaku, starannie rozetrzeć. Ubić pianę, masę budyniową wymieszać z pianą, wyłożyć do formy; formę :Zamknąć przykrywą, wstawić do garnka z wrzącą wodą. Budyń gotować w parze przez 3/4 godziny. Zagotowany budyń wyjąć z formy, wyłożyć na okrągły półmisek, ponadkrawać porcje, polać masłem z bułeczką. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650