Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460)

Budyń z kapusty cukrowej

Podawać zaraz po wyjęciu z formy.

Składniki:

jajka, 4 szt.

bułka , 8 dag

cebula, 3 dag

tłuszcz, 3 dag

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

masło, 6 dag

kapusta cukrowa, 1 kg

Sposób przygotowania:

Kapustę oczyścić, pokrajać na duże części, nastawić we wrzącej, osolbnej wodzie, ugotować w otwartym naczyniu. Przygotować formę budyniową, nastawić wodę. Cebulę z tłuszczem lekko przysmażyć. Bułkę w mleku namoczyć, odcisnąć, zemleć. Ugotowaną kapustę odcedzić, ostudzić, mocno wycisnąć przez płótno, zemleć wymieszać z cebulą, podsmażyć. Utrzeć tłuszcz dodając po jednym żółtku. Wymieszać wszystkie składniki z utartymi żółtkami, dodać pieprz, sól, cukier do smaku, starannie rozetrzeć. Ubić pianę, masę budyniową wymieszać z pianą, wyłożyć do formy; formę :Zamknąć przykrywą, wstawić do garnka z wrzącą wodą. Budyń gotować w parze przez 3/4 godziny. Zagotowany budyń wyjąć z formy, wyłożyć na okrągły półmisek, ponadkrawać porcje, polać masłem z bułeczką.