Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Budyń z kalafiorów lub brokułów

Podawać zaraz po wyjęciu z formy, bo to lekkie. to szybko opada stygnąc.

Składniki:
  • mleko, 1 szkl.
  • cukier, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • kalafior, 50 dag
  • bułka tarta , 2 dag
  • masło, 10 dag
  • jajka, 6 szt.
  • mąka , 10 dag
  •  
Sposób przygotowania

Przygotować formę budyniową, nastawić wodę. Kalafior opłukać, oczyścić, delikatną część głąba pokrajać w makaron. Kalafior ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru, odcedzić, podzielić na małe „różyczki". Sporządzić ciasto: zagotować mleko z masłem, do mleka wsypać mąkę szybko ucierając powstające ciasto tak, aby nie było grudek; ciasto zestawić słabiej nagrzaną płytę i wysmażyć rozcierając łyżką aż zgęstnieje i stanie przeświecające. Wtedy ciasto wyłożyć do miski i ucierać przez 20 min. dodając do gorącegota po jednym żółtku. Ubić pianę, wyłożyć na ciasto, wymieszać lekko z ciastem i kalafiorem, Dodać sól do smaku i masę budyniową wyłożyć do formy; formę zamknąć przykrywką i wstawić do garnka z wrzącą wodą. Budyń gotować na średnio nagrzanej płycie ¾ godz. Ugotowany budyń wyjąć z formy, wyłożyć na okrągły półmisek, ponadkrawać porcje i budyń polać masłem rumienionym lub stopionym masłem i zrumienioną bułeczką. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650