Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
Lenka86Szef Kuchni (1295)

Jaja zapiekane w sosie śmietanowym

Proste, szybkie i smaczne.

Składniki:
  • bułka tarta , 2 dag
  • ser żółty, 2 dag
  • żółtka, 2 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • śmietana, 0.25 dag
  • mąka , 7 dag
  • masło, 7 dag
  • jajka, 8 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Jaja oczyścić szczoteczką i solą pod bieżącą wodą, zalać wodą, ugotować na twardo (6 minut), ostudzić wkładając do zimnej wody. Przyrządzić sos: masło stopić, wsypać. Mąkę, wymieszać, odstawić, rozprowadzić śmietaną, mieszając zagotować, dodać sól i surowe żółtka. Przygotować przybranie: zetrzeć ser, zrumienić bułeczkę (w piekarniku). Wykończyć potrawę: ostudzone jaja obrać ze skorupki, oddzielić z nich 2 żółtka, resztę jaj posiekać, wymieszać z sosem, jeżeli potrzeba, dosolić. Wysmarować ogniotrwały półmisek lub małe porcjowe naczyńka, muszelki lub tzw. terynki z kamionki, wyłożyć na to kopiasto masę jajeczną (wypełnione już małe naczyńka ustawić na blasze do pieczenia), posypać tartym serem. Odłożone żółtka przetrzeć od razu nad półmiskiem przesuwając sito tak, aby cała powierzchnia masy jajecznej była osypana przetartymi żółtkami. Powierzchnię posypać tartym serem, skropić zrumienioną bułeczką z masłem, i potrawę wstawić do gorącego piekarnika na 20 minut do zapieczenia. Przed podaniem potrawę oprószyć drobno krajaną pietruszką i przybrać krążkami pomidora lub marchewki (i cytryny), na wiosnę rzodkiewką i listkiem sałaty zielonej. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650