Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KuchniaSzef Kuchni (1010)

Kapusta faszerowana mięsem

Podawać z ziemniakami.

Składniki:
  • kapusta cukrowa, 1 kg
  • wieprzowina , 30 dag
  • czerstwa bułka, 3 dag
  • cebula, 4 dag
  • tłuszcz, 3 dag
  • jajka, 1 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
  • mąka , 5 dag
  • cukier, 1 szczypta
  • przecier pomidorowy, 3 dag
  •  
Sposób przygotowania

Przygotować kapustę: kapustę opłukać, powoli ugotować w głowach w dużej ilości wody, bez przykrycia. Gdy kapusta jest już miękka, wyjąć ją, ostudzić, obrać z liści, zmiażdżyć liczkiem grube nerwy liściowe. Sporządzić nadzienie: bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć; mięso opłukać, puścić przez maszynkę; cebulę drobno pokrajać, zrumienić z tłuszczem; masy mięsnej dodać bułkę, cebulę, sól, pieprz i jajo, masę wyrobić, na 10 porcji. Na liście nakładać masę mięsną rozsmarowując. Zawijać wtykając boki liścia do środka. Mniejsze listki łączyć po dwa razem na l porcję. Dno naczynia wyłożyć małymi liśćmi. Kapustę układać ciasno w rondlu zawinięciem pod spód, zalać niedużą ilością wody, nakryć i udusić powoli do miękkości (na niezbyt silnym ogniu). Gdy woda wyparuje, dolewać po trochu sos. Z tłuszczu i mąki sporządzić zasmażkę lekko przyrumienioną rozprowadzić ją z przecierem pomidorowym i wywarem z kapusty i mięsa, zagotować. Do sosu dodać soli, pieprzu i cukru do smaku, zalać kapustę i nieco poddusić na brzegu kuchni. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650