![]() |
Tekst i zdjęcie: Kuchnia - Szef Kuchni (1010) Kapusta faszerowana mięsemPodawać z ziemniakami. |
kapusta cukrowa, 1 kg
wieprzowina , 30 dag
czerstwa bułka, 3 dag
cebula, 4 dag
tłuszcz, 3 dag
jajka, 1 szt.
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
mąka , 5 dag
cukier, 1 szczypta
przecier pomidorowy, 3 dag
Przygotować kapustę: kapustę opłukać, powoli ugotować w głowach w dużej ilości wody, bez przykrycia. Gdy kapusta jest już miękka, wyjąć ją, ostudzić, obrać z liści, zmiażdżyć liczkiem grube nerwy liściowe. Sporządzić nadzienie: bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć; mięso opłukać, puścić przez maszynkę; cebulę drobno pokrajać, zrumienić z tłuszczem; masy mięsnej dodać bułkę, cebulę, sól, pieprz i jajo, masę wyrobić, na 10 porcji. Na liście nakładać masę mięsną rozsmarowując. Zawijać wtykając boki liścia do środka. Mniejsze listki łączyć po dwa razem na l porcję. Dno naczynia wyłożyć małymi liśćmi. Kapustę układać ciasno w rondlu zawinięciem pod spód, zalać niedużą ilością wody, nakryć i udusić powoli do miękkości (na niezbyt silnym ogniu). Gdy woda wyparuje, dolewać po trochu sos. Z tłuszczu i mąki sporządzić zasmażkę lekko przyrumienioną rozprowadzić ją z przecierem pomidorowym i wywarem z kapusty i mięsa, zagotować. Do sosu dodać soli, pieprzu i cukru do smaku, zalać kapustę i nieco poddusić na brzegu kuchni.