Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KuchniaSzef Kuchni (1010)

Ziemniaczane placki

Podawać wprost z patelni

Składniki:
  • smalec, 8 dag
  • jajka, 1 szt.
  • cebula, 5 dag
  • mąka , 4 dag
  • sól, 1 szczypta
  • ziemniak, 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Ziemniaki oczyścić szczoteczką pod bieżącą wodą, obrać, opłukać, zetrzeć natarce. Do ziemniaków dodać mąkę, jajo, sól (i startą cebulę), wymieszać. Rozgrzać część tłuszczu na patelni, na gorący tłuszcz wkładać masę łyżką, spłaszczyć łyżką na patelni, wyrównać obwód. Smażyć na silnym ogniu z obydwu stron na kolor złoty; w miarą potrzeby dodawać tłuszczu do smażenia. Podawać wprost z patelni, natychmiast po usmażeniu, póki są chrupiące. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650