Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KuchniaSzef Kuchni (1010)

Ziemniaki duszone ze świeżymi grzybami

Podawać w tym samym naczyniu, w którym ziemniaki zapiekały się. ziemniaków podać surówkę sezonową

Składniki:
  • cebula, 5 dag
  • świeży grzyb, 50 dag
  • masło, 8 dag
  • pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • śmietana, 20 dag
  •  
Sposób przygotowania

Grzyby oczyścić starannie (z maślaków zdjąć skórkę), opłukać szybko, krajać w cieniutkie krążki. Cebulę drobno pokrajać, lekko podsmażyć z masłem, dodać poszatkowane grzyby, skropić wodą i udusić powoli pod przykryciem; gdy grzyby są zupełnie miękkie, wymieszać je ze śmietaną, dodać sól i pieprz do smaku. Ziemniaki obrać, opłukać, pokrajać w krążki, wrzucić na wrzącą, osoloną wodę, obgotować i odcedzić; wywar zużyć do zupy. Krążki ziemniaków wymieszać z grzybami, wyłożyć do ogniotrwałej rondelka, na wierzchu ułożyć kawałeczki surowego masła. Ziemniaki zapiec do miękkości w piekarniku. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650