Tekst i zdjęcie: Mertrox - Kucharz (746) Drożdżowe rogalikiCzym mniejsze tym estetyczniejsze. |
idealne dla dzieci
białka, 3 szt.
dżem, 3 łyżk.
cukier waniliowy, 1 szt.
żółtka, 3 szt.
cukier puder, 18 dag
margaryna, 0.75 szt.
sól spożywcza, 1 łyżecz.
cukier, 1 łyżecz.
mleko 2,0 % , 0.75 szkl.
drożdże, 6 dag
mąka , 50 dag
Mąkę przesiać, przygotować rozczyn z mleka, drożdży, łyżeczki cukru, łyżki maki. Kiedy wyrośnie, dodać do mąki razem z pozostałym mlekiem, 2 całymi jajkami i jednym żółtkiem i stopioną margaryną. Ciasto osolić, wymieszać i wyrobić. Zawinąć w serwetkę, dość luźno zawiązać, włożyć do naczynia z zimną wodą. Pozostawić, aż wypłynie na powierzchnię. Wyjąć z serwetki, osuszyć, posypując cukrem pudrem, zagnieść i dodać cukier waniliowy. Ciasto włożyć do miski, aż wyrośnie, rozwałkować dwa koła. Ukroić, nożem posypanym mąką, 12 trójkątów. U podstawy ułożyć łyżeczkę dżemu, zwinąć rogaliki. Posmarować spienionym białkiem, luźno ułożyć na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego do 160 oC piekarnika na 25-30 minut, do czasu aż się zrumienią.