Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KucharekSrebrny Szef Kuchni (1791)

Kapusta kiszona „parzonka"

Podawać do mięsa wieprzowego i wołowego, gasi i kaczki pieczonej, w połączeniu z ziemniakami

Składniki:
  • tłuszcz, 4 dag
  • kminek, 1 szczypta
  • kapusta cukrowa, 1.25 kg
  • pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • mąka , 3 dag
  • cebula, 3 dag
  •  
Sposób przygotowania

Kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować, trochę posolić, zgnieśćw rękach, przycisnąć deszczułką. Gdy zacznie wydzielać sok, zaparzyć ją w misce wrzącym wywarem z ziemniaków, postawić w ciepłym miejscu, aby szybko ukisła. Przyrządzić na 3—5 dni przed gotowaniem.Gdy kapusta ukiśnie, dodać tłuszcz, kminek, trochę wrzącej wody i ugotować ją bez przykrycia. Cebulę pokrajać, lekko podsmażyć z tłuszczem. Na tłuszcz z cebulą wsypać mąkę, zrumienić na złoty kolor, odstawić. Zasmażkę rozprowadzić zimną wodą i wywarem z kapusty na rzadką masą, wymieszać, połączyć z kapustą, dodać soli i pieprzu do smaku, podgotować. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650