Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KucharekSrebrny Szef Kuchni (1791)

Kapusta kiszona z grochem

Podawać do golonki, wieprzowego mięsa gotowanego, lub też jako drugie danie.

Składniki:
  • kminek, 1 szczypta
  • mąka , 3 dag
  • słonina, 4 dag
  • tłuszcz, 2 dag
  • cebula, 2 dag
  • kapusta kiszona, 75 dag
  • woda, 0.5 l
  • groch, 15 dag
  •  
Sposób przygotowania

Groch przebrać, opłukać, zalać na noc zimną, przegotowaną wodą. Na drugi dzień w tej samej wodzie powoli ugotować. Jeżeli potrzeba, dodać w czasie gotowania trochę wrzącej wody. Kapustą przekrajać parę razy, dodać tłuszcz, kminek, połowę drobno krajanej cebuli oraz trochę wrzącej wody i ugotować ją do miękkości w odkrytymnaczyniu. Sporządzić zasmażkę: stopić słoninę, dodać resztę pokrajanej cebuli, udusić , dodać mąkę i lekko przyrumienić. Zasmażkę wlać do miękkiej kapusty, dodać ugotowany groch z wywarem i soli do smaku, mieszając zagotować i na brzegu płyty poddusić. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650