|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: KucharekSrebrny Szef Kuchni (1791) Kapusta kiszona z grochemPodawać do golonki, wieprzowego mięsa gotowanego, lub też jako drugie danie. Składniki:
Sposób przygotowaniaGroch przebrać, opłukać, zalać na noc zimną, przegotowaną wodą. Na drugi dzień w tej samej wodzie powoli ugotować. Jeżeli potrzeba, dodać w czasie gotowania trochę wrzącej wody. Kapustą przekrajać parę razy, dodać tłuszcz, kminek, połowę drobno krajanej cebuli oraz trochę wrzącej wody i ugotować ją do miękkości w odkrytymnaczyniu. Sporządzić zasmażkę: stopić słoninę, dodać resztę pokrajanej cebuli, udusić , dodać mąkę i lekko przyrumienić. Zasmażkę wlać do miękkiej kapusty, dodać ugotowany groch z wywarem i soli do smaku, mieszając zagotować i na brzegu płyty poddusić. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|