Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Kapusta kiszona z grochemPodawać do golonki, wieprzowego mięsa gotowanego, lub też jako drugie danie. |
kminek, 1 szczypta
mąka , 3 dag
słonina, 4 dag
tłuszcz, 2 dag
cebula, 2 dag
kapusta kiszona, 75 dag
woda, 0.5 l
groch, 15 dag
Groch przebrać, opłukać, zalać na noc zimną, przegotowaną wodą. Na drugi dzień w tej samej wodzie powoli ugotować. Jeżeli potrzeba, dodać w czasie gotowania trochę wrzącej wody. Kapustą przekrajać parę razy, dodać tłuszcz, kminek, połowę drobno krajanej cebuli oraz trochę wrzącej wody i ugotować ją do miękkości w odkrytymnaczyniu. Sporządzić zasmażkę: stopić słoninę, dodać resztę pokrajanej cebuli, udusić , dodać mąkę i lekko przyrumienić. Zasmażkę wlać do miękkiej kapusty, dodać ugotowany groch z wywarem i soli do smaku, mieszając zagotować i na brzegu płyty poddusić.