|
|||||||||||||||||
Składniki:
Sposób przygotowaniaGroch przebrać, opłukać, namoczyć w przegotowanej zimnej wodzie na kilka godzin. Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczył.Po ugotowaniu groch przetrzeć przez sito. Tłuszcz stopić, wymieszać z mąką, zrumienić na złoty kolor. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z grochu na gęstą masę i mieszając zagotować. Przetarty groch wymieszać z zasmażką, posolić, zagotować, wymieszać z roztartym czosnkiem. Wytopić grubo krajaną, wędzoną słoninę lub zrumienić cebulę z masłem na jasnozłoty kolor. Wyłożyć puree na kwadratową salaterkę i polać tłuszczem robiąc zagłębie nią łyżką. Podawać do wędzonki, szynki, golonki na gorąco. Pozostały wywar zużyć do zupy. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|