Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KucharekSrebrny Szef Kuchni (1791)

Groch przecierany

Puree

Składniki:
  • groch, 50 dag
  • woda, 1.5 l
  • tłuszcz, 3 dag
  • mąka , 3 dag
  • sól, 1 szczypta
  • wędzona słonina, 3 dag
  • ząbek czosnku, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Groch przebrać, opłukać, namoczyć w przegotowanej zimnej wodzie na kilka godzin. Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczył.Po ugotowaniu groch przetrzeć przez sito. Tłuszcz stopić, wymieszać z mąką, zrumienić na złoty kolor. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z grochu na gęstą masę i mieszając zagotować. Przetarty groch wymieszać z zasmażką, posolić, zagotować, wymieszać z roztartym czosnkiem. Wytopić grubo krajaną, wędzoną słoninę lub zrumienić cebulę z masłem na jasnozłoty kolor. Wyłożyć puree na kwadratową salaterkę i polać tłuszczem robiąc zagłębie­ nią łyżką. Podawać do wędzonki, szynki, golonki na gorąco. Pozostały wywar zużyć do zupy. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 5255
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650