Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Fasola w sosie pomidorowym fasolka w pomidorach2.jpg
Fasola w sosie pomidorowym
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KucharekSrebrny Szef Kuchni (1791)

Fasola w sosie pomidorowym

Podawać z jajami sadzonymi, gorącą kiełbasą lub parówkami.

Składniki:
  • cukier, 1 szczypta
  • kwasek cytrynowy, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • mąka , 3 dag
  • cebula, 3 dag
  • tłuszcz, 5 dag
  • przecier pomidorowy, 5 dag
  • pomidor, 50 dag
  • mleko, 0.5 l
  • woda, 1 szkl.
  • fasola biała, 40 dag
  •  
Sposób przygotowania

Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć w przegotowanej zimnej wodzie na kilka godzin (na noc). Nastawić ją do gotowania w tej wodzie, w której się moczyła; do wody i| dodać gorące mleko. Pomidory opłukać, podzielić na części, ugotować, przetrzeć. Sporządzić sos: pokrajać cebulę, lekko zrumienić z tłuszczem, wsypać mąkę podsmażyć razem. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z fasoli i przetartymi pomidorami, mieszając zagotować. Do sosu włożyć ugotowaną fasolę, dodać soli, pieprzu i cukru do smaku, wymieszać, podgotować chwilę na brzegu kuchni (łatwo przypala się). 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650