|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: KucharekSrebrny Szef Kuchni (1791) Dynia z ogórkami kiszonymiPodawać z ziemniakami. Składniki:
Sposób przygotowaniaDynię obrać, pokrajać na części wzdłuż i na małe kawałki w poprzek, zalać wrzącą wodą, dodać część wytopionej słoniny i ugotować powoli, pod przykryciem. Sporządzić sos: słoninę wytopić, dodać drobno pokrajaną cebulę i udusić ją do miękkości; dodać mąkę i podsmażyć nieco; do zasmażki dodać wywar z dyni i śmietanę. Zasmażkę, mieszając, rozgotować na gęsty sos. Ogórki pokrajać drobniutko (można je przedtem obrać). Do ugotowanej dyni wlać zasmażkę, dodać ogórki kiszone, wymieszać i zagotować; jeżeli potrzeba, rozrzedzić potrawę kwasem ogórkowym; dodać soli i trochę roztartego czosnku do smaku. Przed wydaniem posypać koperkiem. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|