Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KucharekSrebrny Szef Kuchni (1791)

Dynia z ogórkami kiszonymi

Podawać z ziemniakami.

Składniki:
  • dynia, 80 dag
  • woda, 0.5 szkl.
  • ogórek , 25 dag
  • słonina, 5 dag
  • cebula, 5 dag
  • mąka pszenna, 3 dag
  • śmietana, 15 dag
  • sól, 1 szczypta
  • ząbek czosnku, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Dynię obrać, pokrajać na części wzdłuż i na małe kawałki w poprzek, zalać wrzącą wodą, dodać część wytopionej słoniny i ugotować powoli, pod przykryciem. Sporządzić sos: słoninę wytopić, dodać drobno pokrajaną cebulę i udusić ją do miękkości; dodać mąkę i podsmażyć nieco; do zasmażki dodać wywar z dyni i śmietanę. Zasmażkę, mieszając, rozgotować na gęsty sos. Ogórki pokrajać drobniutko (można je przedtem obrać). Do ugotowanej dyni wlać zasmażkę, dodać ogórki kiszone, wymieszać i zagotować; jeżeli potrzeba, rozrzedzić potrawę kwasem ogórkowym; dodać soli i trochę roztartego czosnku do smaku. Przed wydaniem posypać koperkiem.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650