Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Dynia z ogórkami kiszonymiPodawać z ziemniakami. |
dynia, 80 dag
woda, 0.5 szkl.
ogórek , 25 dag
słonina, 5 dag
cebula, 5 dag
mąka pszenna, 3 dag
śmietana, 15 dag
sól, 1 szczypta
ząbek czosnku, 1 szt.
Dynię obrać, pokrajać na części wzdłuż i na małe kawałki w poprzek, zalać wrzącą wodą, dodać część wytopionej słoniny i ugotować powoli, pod przykryciem. Sporządzić sos: słoninę wytopić, dodać drobno pokrajaną cebulę i udusić ją do miękkości; dodać mąkę i podsmażyć nieco; do zasmażki dodać wywar z dyni i śmietanę. Zasmażkę, mieszając, rozgotować na gęsty sos. Ogórki pokrajać drobniutko (można je przedtem obrać). Do ugotowanej dyni wlać zasmażkę, dodać ogórki kiszone, wymieszać i zagotować; jeżeli potrzeba, rozrzedzić potrawę kwasem ogórkowym; dodać soli i trochę roztartego czosnku do smaku. Przed wydaniem posypać koperkiem.