Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KucharekSrebrny Szef Kuchni (1791)

Dynia po mazursku

Coś z Mazur

Składniki:
  • dynia, 1 kg
  • ziemniak, 50 dag
  • mleko, 0.5 szkl.
  • woda, 0.5 szkl.
  • słonina, 8 dag
  • sól, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, pokrajać na małe części, zalać wrzącą wodą i podgotować je powoli. Dynię obrać, pokrajać na małe części, dodać do ziemniaków, wlać gorące mleko, dodać soli i ugotować do miękkości, odparowując wywar; ziemniaki mają się nieco rozgotować. Dynię z ziemniakami gotować na brzegu płyty lub podłożyć płytkę azbestową, bo łatwo przypalają się. Słoninę stopić, zrumienić skrawki (stopić masło). Wydawać porcje wraz z wywarem krasząc je słoniną ze skwarkami lub masłem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650