Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KucharekSrebrny Szef Kuchni (1791)

Brukiew po mazursko

Pyszne

Składniki:
  • ziemniak, 50 dag
  • słonina, 8 dag
  • cukier, 1 dag
  • woda, 1 szkl.
  • mleko, 1 szkl.
  • brukiew, 80 g
  •  
Sposób przygotowania

Brukiew opłukać, obrać i pokrajać na małe, cienkie kawałki. Można zetrzeć na tarce o dużych okach. Zagotować wodę, dodać cukru i soli do smaku, włożyć brukiew i gotować powoli do miękkości w odkrytym naczyniu. Gdy brukiew dogotowuje się,dodać mleko. Obrać ziemniaki, pokrajać je na cienkie krążki, dodać do brukwi i razem zagotować. Wydawać z wywarem, polanę stopioną słoniną ze skwarkami. Miękkie warzywa ugotowane w małej ilości wody można też, nie odcedzać, utłuc tłuczkiem na miazgę. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650