Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791)

Brukiew po mazursko

Pyszne

Składniki:

ziemniak, 50 dag

słonina, 8 dag

cukier, 1 dag

woda, 1 szkl.

mleko, 1 szkl.

brukiew, 80 g

Sposób przygotowania:

Brukiew opłukać, obrać i pokrajać na małe, cienkie kawałki. Można zetrzeć na tarce o dużych okach. Zagotować wodę, dodać cukru i soli do smaku, włożyć brukiew i gotować powoli do miękkości w odkrytym naczyniu. Gdy brukiew dogotowuje się,dodać mleko. Obrać ziemniaki, pokrajać je na cienkie krążki, dodać do brukwi i razem zagotować. Wydawać z wywarem, polanę stopioną słoniną ze skwarkami. Miękkie warzywa ugotowane w małej ilości wody można też, nie odcedzać, utłuc tłuczkiem na miazgę.