Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AncySSzef Kuchni (1305)

Rolada z dorsza, szczupaka lub płoci

Podawać z ziemniakami i sosem chrzanowym, pomidorowym lub musztar­dowym.

Składniki:
  • tłuszcz, 1 łyżecz.
  • jajka, 1 szt.
  • cebula, 4 dag
  • masło, 4 dag
  • mleko, 3 łyżk.
  • czerstwa bułka, 6 dag
  • dorsz , 85 dag
  • sól, 1 szczypta
  • liść bobkowy, 1 szt.
  • ziele angielskie, 1 szczypta
  • włoszczyzna, 20 dag
  •  
Sposób przygotowania

Namoczyć bułkę w mleku, odcisnąć. Cebulę pokrajać, udusić z tłuszczem nie rumieniąc. Rybę oczyścić, zdjąć skórę, odfiletować. Zemleć mięso wraz z bułką i cebulą z tłuszczem, wbić jajo, dodać soli i pieprzu do smaku, masę starannie wyrobić. Posmarować papier pergaminowy (lub kawałek białego perkalu) grubo tłuszczem (masłem). Wzdłuż dłuższego boku serwetki (lub papieru) wyłożyć masę rybną, ukształ­tować ją w wałek długości 30 cm i zawinąć, oba końce związać sznurkiem. Wałek włożyć do wanienki z osolonym, wrzącym wywarem z warzyw, zawinięte końce podłożyć pod spód i gotować na brzegu kuchni 3/4—l godziny. Roladę wyjąć ostrożnie na stolnicę, odwinąć i zdjąć papier podcinając nożem, aby nie poszarpać powierzchni, wyłożyć na półmisek, pokrajać na równe kawałki na palec grube, oblać gorącym sosem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650