Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AncySSzef Kuchni (1305)

Kuropatwy pieczone w słoninie

Podawać z ziemniakami i czerwoną kapustą na winie

  • Sposób przygotowania: pieczone
Składniki:
  • kuropatwa, 3 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • jałowiec, 1 szczypta
  • słonina, 8 dag
  • tłuszcz, 4 dag
  •  
Sposób przygotowania

Skruszałe kuropatwy oskubać, sprawić, opłukać, natrzeć solą z rozgniecio­nym jałowcem. Owinąć całe kuropatwy w płatki słoniny, dla przytrzymania owiązując je sznurkiem na krzyż. Rozgrzać na małej brytfannie tłuszcz, ułożyć kuropatwy ciasno jedna obok drugiej i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 3/4 godziny polewając sosem i skraplając wodą. Po upieczeniu odjąć sznurek, przekrajać kuropatwy wzdłuż na połowę i ułożyć na długim półmisku oblane częścią sosu. Resztę sosu wlać do sosjerki. Podawać z ziemniakami i czerwoną kapustą na winie lub ze smażonymi borówkami wymieszanymi z tartym chrzanem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650